Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Håll koll på ny regel inför hummerpremiären

Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på.

Hummertinor ligger på en brygga med färgglada sjöbodar i bakgrunden.


För att minska risken för så kallat spökfiske, har Havs- och vattenmyndigheten beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

Burar/tinor ska alltid vara försedda med minst ett rymningshål i nederkant av varje rums yttervägg. Rymningshålet ska vara utformat så att en cylinder om minst 15 centimeter i diameter kan föras igenom hålet. Rymningshålet ska hållas stängt med hjälp av en högst 3 millimeter tjock, enkel, obehandlad bomullstråd utan kärna.

En bomullstråd av den dimensionen går sönder efter tre till fyra månader i vattnet, det vill säga väl avvägt till hummersäsongens längd. Då öppnas rymningshålet och redskapet fiskar inte längre. I de allra flesta fall använder man gavlarna på kortsidorna som rymningshål och stänger gavlarna med bomullstråd i en snara till stängningskroken.

"Det finns många olika typer av burar och ungefär lika många lösningar på hur man kan modifiera buren för att passa den nya regeln. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats finns det beskrivet hur man på olika sätt kan lösa detta tekniskt" förklarar Martin Karlsson.

Läs mer:

Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln uppdaterades