Artikeln publicerades

Upplev och göra

Kultur i höst på biblioteken

På biblioteken i höst hittar du som alltid såväl intressanta föredrag och författarbesök som finstämda barnteatrar samt andra tillfällen att träffas och mötas. Kulturprogrammet i sin helhet går att läsa som PDF respektive i evenemangskalendern på Södra Bohuslän.

Kultur i höst: Familjeföreställning "Djur som inget sett utom vi", hundmöten med Jessica Mann, författarbesök med Tomas Andersson och konsert med Try to remember. Foton: Johan Nilsson (övre vänster), Hanna Rohdell (övre höger), Eva Bergström (nedre vänster)

I höst på Kulturhuset Kajutan och biblioteken

Konsert: Try to remember

Tid och plats

Onsdag 4 oktober klockan 19:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Om konserten

Bandet från Stenungsund levererar härlig stämning med "goa" låtar från bland andra BB King, Van Morrison, Bruce Springsteen, Totta Näslund, Peter Le Marc och många, många fler. Blues, Rock´n Roll, lugna ballader med mera.

Entré 100 kronor. Biljetter bokas på Nortic.se. I mån av plats säljs även biljetter i samband med konserten. Fikaförsäljning i pausen.

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Orusts Teaterförening, Kultur och Bibliotek

Familjeföreställning: Djur som inget sett utom vi

Tid och plats

Lördag 7 oktober klockan 14:00-14:30

Kulturhuset Kajutan, Henån

Om familjeföreställningen

Dansföreställning för barn ca 3-6 år med KollektivKompaniet KolKo. En finstämd och humoristisk gestaltning av ett gäng egenartade fantasidjur.

Djur som ingen sett utom vi, bygger på den prisbelönade boken med samma namn av Ulf Stark och Linda Bondestam. KolKo presenterar poesidjuren Klumpantropus, Bibolaren och Kakakerna med deras olikheter och egenheter. Att vilja synas och samtidigt inte, en kontrast där allt kan rymmas i en och samma kropp.

Föreställningen är utformad likt en danssaga, där boken förkroppsligas genom dans och rörelse. Berättelsen blir tredimensionell när dansarna leker med bokens figurer, känslor, språk och tillför ytterligare perspektiv till det lästa ordet. Den dansande sagostunden följs av en interaktiv del där barnen tillsammans med dansarna väver samma ord och rörelse, en reflektion med hela kroppen. Välkommen in en värld fylld av fantasi och känslouttryck!

Entré 25 kronor, familj max 75 kronor. I mån av plats kan biljetter köpas strax före föreställningen.

Pyssel innan föreställningen

Klockan 12:00-14:00 blir det pyssel för alla åldrar i bibliotekets barnavdelning. Pysselstunden är gratis, drop in.

Arrangör: Kultur och Bibliotek

Föredrag: Hundmöten med Jessica Mann

Tid och plats

Onsdag 15 november klockan 19:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Om föredraget

Blir din hund galen när den ser en annan hund ute på promenaderna? Du är inte ensam! På den här föreläsningen får du tips om hur du kan göra såväl i skarpt läge – när mötet är ett faktum – och mera långsiktigt för bestående resultat.

Entré 250 kronor. Anmälan/platsbokning hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Arrangörer: Orust hundägarförening, Studieförbundet Vuxenskolan, Kultur & Bibliotek

Författarbesök: Tomas Andersson

Tid och plats

Onsdag 22 november klockan 19:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Om författarbesöket

Bohusläns historia: Från järnålder till 1658 gavs ut för två år sedan och fick ett varmt mottagande i både Sverige och Norge. Med avstamp i freden i Roskilde fortsätter nu arkeolog och historiker Tomas Andersson sin skildring av landskapets händelserika historia. Efter den svenska erövringen får bohuslänningarna vänja sig vid att maktens röst kommer österifrån. Svåra tider väntar och det dröjer innan stöveltrampet genom landskapet upphör.

Fram ur historien träder flera betydelsefulla personer. Carl von Linné och hans lärjunge Pehr Kalm reser genom ett utarmat Bohuslän på 1700-talet. Deras nedtecknade betraktelser bidrar till berättelsens must och färg, likaså de skarpa iakttagelserna av feministpionjären Mary Wollstonecraft. Adelsdamen Margareta Huitfeldt bidrog till landskapets tillväxt när hon fick den svenska eliten att intressera sig för ostron och hummer.

Tomas Andersson är arkeolog och historiker, med Göteborg och Grebbestad som bas. Han har skrivit ett femtontal böcker, varav två om Göteborgs historia.

Fri entré, men föranmälan till Studieförbundet Vuxenskolan.

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Orusts Teaterförening, Kultur och Bibliotek

Familjeföreställning: Månskenssonaten

Tid och plats

Lördag 25 november klockan 14:00-14:30

Kulturhuset Kajutan, Henån

Om familjeföreställningen

Barnen får följa med månen som går upp utanför salongen in till den lilla staden där det händer hemliga saker när de egentligen ska sova. Vi smakar, luktar, lyssnar och känner oss fram genom natten. Scenografin består av ett antal väskor som en efter en öppnas och i varje väska finner vi en miniatyrvärld fylld av ljud, ljus, dofter och musik. Här finns ett litet torg med en fontän, ett bageri, en förort, en fullsatt spårvagn som far förbi allt till tonerna av Fabian Kallerdahls nykomponerade jazzmusik inspirerat av Beethovens Månskenssonaten.

Föreställningen utforskar känslor som spänning, magi och nyfikenhet genom alla våra sinnen. Vad är egentligen verkligt? Vågar en saker i skydd av mörkret som en inte skulle våga annars? Är mörkret kanske möjligheternas plats?

Entré 25 kronor, familj max 75 kronor. I mån av plats kan biljetter köpas strax före föreställningen. För barn 2-6 år.

Pyssel innan föreställningen

Klockan 12:00-14:00 blir det pyssel för alla åldrar i bibliotekets barnavdelning. Pysselstunden är gratis, drop in.

Arrangör: Kultur och Bibliotek

Hela höstprogrammet

Hela höstens program från Kultur och Bibliotek finns att läsa både som PDF-fil och i evenemangskalendern på Södra Bohuslän. I evenemangskalendern hittar du även evenemang från andra arrangörer.

Om du behöver hjälp med att boka biljetter på nortic.se kan du vända till biblioteken så visar personalen dig hur du gör.

Läs mer:

Boka biljett - Try to remember 4 oktober, Nortic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka biljett - Djur som inget sett utom vi 7 oktober, Nortic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan - Hundmöten med Jessica Mann 15 november, Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan - Författarbesök med Tomas Andersson 22 november, Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka biljett - Månskenssonaten 25 november, Nortic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturprogrammet hösten 2023, PDF-fil Pdf, 3.8 MB.

Evenemang på Orust Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln uppdaterades