Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Så minskar du ditt matsvinn

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen äts faktiskt inte upp?

En potatis med solglasögon står på ett bord.

Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga. Idag den 29 september är det Internationella Matsvinnsdagen!

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år.

Vad kan du göra för att minska matsvinnet?

Här kommer 3 bra tips:

  • Se till att ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.
  • Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet - ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt. Tänk på att bäst-före-snooza innan du väljer att slänga något - avgör om det går att använda varan lite till genom att använda dina sinnen - titta, lukta och smaka.
  • Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå även igenom vad som finns i frysen regelbundet och planera för att äta upp maten i tid.

Fler bra tips hittar du på Livsmedelsverkets webbplats:

Tips för minskat matsvinn, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln uppdaterades