Artikeln publicerades

Utbildning och barnomsorg

Hon ska utveckla barn och ungas kultur

Visste du att vi har en prisad musikalartist anställd i Orust kommun? Vi välkomnar Divina Sarkany, som kultur- och fritidssamordnare för barn och unga!

Kvinna med långt mörkt hår står lutad mot en liggande förgylld trästam.

Hon började sin tjänst i somras och har tidigare arbetat i Ale kommun som kulturpedagog under flera år.

”Jag är professionellt utbildad musikalartist och har en kandidatexamen i musikal och teater från Högskolan för scen och musik. Jag har även utbildat mig på balettakademin” berättar hon.

Under uppväxten i Göteborg var hon blyg, men hade ändå en dragning åt det mer uttrycksfulla och drömde om att bli dansare.

”Jag gick tidigt med i en teatergrupp som fanns i Bergsjön där jag växte upp och där kom jag på att jag kunde ju sjunga också. Och sjunga bra!” minns hon och skrattar.

Hennes genombrott som musikalartist fick hon 1998 när hon hade huvudrollen i Miss Saigon på Göta Lejon i Stockholm. Därefter rullade karriären på och hon gjorde stora roller som Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar och Carmen i Fame, båda på Göteborgsoperan.

”Rollen som Carmen blev jag faktiskt Guldmask-nominerad för” berättar hon.

Hon gjorde också rösten till Mulan i den tecknade Disney-filmen och fick en utmärkelse från bolaget Disney för sin fina prestation.

”Det kändes som en milstolpe och något jag är väldigt stolt över” säger hon.

Nu har hon sedan några år lagt dansskorna på hyllan och kommer nu som kultur- och fritidssamordnare för barn och unga att ägna sig åt att utveckla barn- och ungdomskulturen i Orust kommun.

”Jag kommer till exempel att ansvara för all bokning av skolkultur, hantera det regionala arrangörsstödet och även omvärldsbevaka barnkulturen” berättar hon.

Hon bor sedan många år i Lilla Edet med sin familj och ägnar stor del av sin fritid åt sina barn.

”Det är mycket hämtningar och lämningar till olika aktiviteter. Jag är samtidigt en social människa, jag umgås med min särbo och försöker röra på mig. Jag håller gärna på med yoga och läser en del” säger hon.

Orust kommun hälsar Divina Sarkany varmt välkommen och hoppas att hon ska trivas hos oss!

Artikeln uppdaterades