Artikeln publicerades

Omsorg och hjälp

Svampe är social terapihund

”Vem vill spela bingo när man kan få träffa Svampe istället?” Det sade en boende på avdelningen Silverviken på Strandgården där Labradoodel-hanen Svampe kommer på besök varje vecka.

En äldre kvinna sitter och klappar en hund som ligger bredvid henne på en stol.

Han är 3,5 år och har nyligen certifierats som Social terapihund.

”Min pappa bodde här på Strandgården förra året och när jag hälsade på honom tillsammans med Svampe märkte jag att det inte bara var pappa, utan även de övriga boende som tyckte om honom” berättar Svampes matte Cecilia Lindqvist.

Hon fick förslaget att utbilda Svampe till Social terapihund, eller besökshund som det också kallas, och har genomgått en 10 månader lång utbildning vid Hundens Hus i Göteborg.

”När jag kommer på besök med Svampe här på Silverviken, brukar de boende redan sitta och vänta på honom. Först brukar vi göra lite aktiviteter och Svampe visar vad han kan, som till exempel gå slalom mellan mina barn, hoppa ner i en låda, buga eller trycka på en klocka. Därefter brukar han sitta och umgås och gosa med de boende” berättar Cecilia.

Det är viktigt att vara noga med hygienen. Svampe är ren, har rena tassar och de boende spritar händerna innan de klappar honom, så att inte smittor sprids.

En besökshund sprider inte bara glädje och värme, genom att klappa hunden utsöndras oxytocin, som ökar känslan av lugn och ro, och dämpar ångest och aggression. Hunden bidrar helt enkelt till mental och fysisk hälsa!

För sina insatser på Silverviken tilldelades nyligen Cecilia och Svampe pris vid Strandgårdens Nobelfest.

”För er insats att göra våra hyresgästers vardag mer livlig och meningsfull” var en del av motiveringen.

Vi ser fram emot Svampes och hans kollega Maltes, som också är besökshund på Strandgården, nästa besök!

En äldre man matar en hund ur handen som sitter bredvid honom på en stol.
En hund går runt en röd kon som står på golvet medan äldre personer som sitter på stolar och i rullstol tittar på.

Artikeln uppdaterades