Artikeln publicerades

Näringsliv och arbete

Sweden Pelagic från Ellös får Sjömatspriset

Igår gick Nordic Seafood Summit 2024 av stapeln. Det är en mötesplats där sjömatsbranschen alla aktörer samlas, från fiskare och odlare till grossister, restauranger, forskare, beslutsfattare och myndigheter.

En leende man i glasögon står med en stor vit papptavla som det står Sjömatspriset 2024 30 000 kronor på.

Under Nordic Seafood Summit 2024 delades Sjömatspriset ut för första gången. Priset är tänkt att hylla de visionärer som med tyngd och långsiktighet utvecklar den svenska sjömatsnäringen. Vinnare blev i år Martin Kuhlin, Sweden Pelagic!

Bolaget får priset för att de utöver att sträva efter kommersiell framgång också vill gynna lokalsamhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling. Ett exempel på företagets innovativa framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar.

"Både att vi tilldelas Sjömatspriset och att marknaden har trott på oss när vi har utvecklat och lanserat detta, känns som en dubbelbekräftelse, det är jätteroligt" säger Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic.

Sweden Pelagic mottog priset, en check på 30 000 kronor från huvudsponsorn Ikano Bank och diplom.

"Kriterierna för sjömatspriset är att man ska göra ett avtryck som syns i marknaden och i ett långsiktigt arbete. Sweden Pelagic med sin sillfärs hittar en väg till vardagen. Genom sillfärsen kombineras svensk tradition, med ett rimligt pris och en skalbarhet, som gör att många aktörer på marknaden kommer att få nytta av det här" säger Krishan Kent, ordförande i prisjuryn Sjömat och representant för Fiskbranschens riksförbund.

Stort grattis till Sweden Pelagic från Orust kommun!

Artikeln uppdaterades