Artikeln publicerades

Kommun och politik

Cirkulära möbler ger dubbel vinst

Går det att möblera ett stort, fint kontor för under 500 kronor? Jajamän!

En kvinna sitter på en stol vid ett bord i ett stort rum.

Carita Nurmi i sitt fina kontor.

Orust kommun satsar på cirkulära, det vill säga begagnade, möbler i våra lokaler. När till exempel vår anhörigkonsulent Carita Nurmi skulle möblera sitt nya kontor, tog hon hjälp av kommunens lager av cirkulära möbler.

Det finns en sida på kommunens intranät där de begagnade möbler, som inte längre används i verksamheten, finns fotograferade. Den som behöver inreda sitt kontor eller komplettera sitt möblemang kan genom en intresseanmälan få överta någon av möblerna.

”Jag har inrett mitt kontor med nästan bara cirkulära möbler. Soffan som jag fick hade en lite sliten klädsel, därför köpte jag en pläd och lade över. Jag har också gjort tavlor av frigolit som jag har klätt med ett tyg som jag har köpt. Annars är hela kontoret inrett med begagnade möbler” berättar Carita Nurmi.

Ja, dels är det bra för miljön att fortsätta att använda det som redan finns, istället för att ta resurser för att tillverka nytt. Det är också en rejäl ekonomisk vinst för kommunen. Det senaste året har faktiskt Orust kommun sparat långt över 100 000 kronor på att använda cirkulära möbler istället för att köpa nya.

Två flugor i en smäll helt enkelt!

Att använda sig av cirkulära möbler är ett av de klimatlöften som Orust kommun antagit av kommunernas klimatlöften inom Fyrbodals kommunalförbund!

En del av ett kontor. Vid ett fönster står ett skrivbord med dator på.

Artikeln uppdaterades