Artikeln publicerades

Utbildning och barnomsorg

Han är ny rektor vid Henåns skola

Orust kommun har anställt Mattias Göransson som rektor för Henåns skola åk 7-9.

”Jag jobbade tidigare i Stenungsunds kommun, som rektor för Vuxenutbildningen under sex års tid” berättar han.

En man med skägg står vid en tavla och ler.

Han är född och uppvuxen i Varekil. När det var dags att studera vidare valde han att studera till gymnasielärare i samhällskunskap och historia vid Högskolan i Halmstad.

”Jag älskar dom ämnena! Jag är nyfiken på hur saker och ting fungerar i samhället och hur människor fungerar. Att vara lärare är också en otrolig chans att få vara en del av andra människors liv” säger han.

Hans första anställning var på Tjörn som högstadielärare och därefter har han arbetat i Uddevalla och Lilla Edets kommuner som lärare. Han var även förstelärare och biträdande rektor för vuxenutbildningen i Lilla Edet, innan han blev rektor för Vuxenutbildningen i Stenungsund.

Vad berodde det på att han sökte jobbet som rektor för Henåns skolas högstadium?

”Jag hade en längtan att få jobba med barn i grundskolan igen, speciellt högstadieåldern. Det är en härlig puls och man får följa med dem på resan från det att de är små sjuor tills de går ut nian. Utvecklingen från barn till ungdom tycker jag är häftig!” säger han.

Starten som rektor vid Henåns skola har varit bra.

”Jag har blivit jättefint mottagen av mina rektorskollegor på skolan och ungdomarna har också varit nyfikna och välkomnande. Det är kul att arbeta i en lite mindre kommun, det är korta beslutsvägar och kollegor på alla nivåer finns nära till hands” säger han.

På fritiden ägnar han mycket tid åt familjen. Han har sambo och två barn som ägnar sig åt mycket idrott, framför allt bollsporter.

”Jag är väldigt engagerad i föreningsliv, jag har till exempel varit ungdomsledare i många år och sitter med i styrelsen i Stala IF. Jag är också något av en historienörd, jag gillar att ta reda på hur saker ligger till. Jag är speciellt förtjust i medeltiden. Det är en underskattad period, det hände otroligt mycket i Europa och världen då, som har betydelse även idag”.

Orust kommun hälsar Mattias Göransson varmt välkommen och vi hoppas att han ska trivas hos oss!

Artikeln uppdaterades