Artikeln publicerades

Utbildning och barnomsorg

Stor glädje att vara klassmormor

Att vara klassmormor ger mycket glädje och goa skratt! Det vet Birgitta Norberg!

En äldre kvinna sitter och pysslar med barn runt ett bord.

Den här dagen pysslar hon med Isabel, Alinde och Charlie som går i klass 1B på Ängås skola. När eleverna får frågan om hur det är att ha Birgitta i klassen, svarar de samstämmigt att Birgitta är fantastiskt duktig på att pyssla. Det var också väldigt spännande när hon berättade om sin resa till Thailand och visade bilder på ormar och andra djur. Med sitt lugn sprider Birgitta en trygg stämning och eleverna är artiga och trevliga och ber snällt om hjälp och väntar på sin tur.

Varför valde Birgitta Norberg att bli klassmormor när Orusts Sparbank och Ängås skola gick ut och bjöd in till projektet?

”Jag har aldrig gått i 1:a klass, så jag ville så gärna prova på att se hur det är i första klass”, svarar Birgitta blixtsnabbt.

Hon var en pigg och nyfiken redan som liten flicka. En grannflicka som var två år äldre satt och läste och räknade när hon börjat skolan, och Birgitta satt bredvid. Tack vare sin nyfikenhet, lyckades hon snappa upp allt av värde från grannflickans studier. När det så äntligen var dags för henne själv att börja i första klass, konstaterade läraren genast att hon redan kunde det mesta och hon fick direkt hoppa upp till årskurs 2. På den tiden när Birgitta gick i skolan, gick alla i 7-årig Folkskola. Birgitta gick alltså ut skolan som 13-åring. När hon berättar det, berättar en annan elev om ett 13-årigt syskon. Tänk om hen skulle börja jobba redan nu! Man kan börja fundera på om det alltid var bättre förr.

Birgitta trivs väldigt bra med att vara klassmormor en dag per vecka. Förutom att få veta vad dagens 7-åringar lär sig i skolan, så ger detta volontärarbete mycket glädje och många goa skratt

”Man vet aldrig hur de reagerar eller vad de säger” säger Birgitta och småskrattar.

Rektor Susanne Hofling har startat upp projektet ”klassmorfar och klassmormor” i samarbete med Orusts Sparbank. Svanesunds förskolor och grundskola är pilotaktörer i projektet och under våren kommer projektet att utvärderas. Förhoppningsvis är det fler skolor och förskolor i Orust kommun som vill hänga på projektet till hösten. Och självklart är även förhoppningen att det finns många blivande klassmorfäder och klassmormödrar som har tid att avsätta för att vara med barn och unga i förskola eller skola. Birgitta intygar att det här är så himla roligt, att hon längtar efter onsdagarna med 1B. Hon tycker att det borde finnas många fler pensionärer som är sugna på att få uppleva den lyckan!

När eleverna har pysslat färdigt, är det dags för nästa projekt. Nu ska de träna på konserten som ettorna ska ha tillsammans med Kulturskolan. Föreställningen heter ”Gott och Blandat”. Den innehåller låtar av och med ettorna på Ängås och Kulturskolans elever på Ängås skola. Konserten äger rum tisdag 23 april kl. 13.00 och kl.17.00 i aulan på Ängås skola i Svanesund. Den som är nyfiken på vilken typ av låtar som dagens förstaklassare skriver och framför, är välkommen till Ängås aula tisdag 23 april kl. 17.00!

Artikeln uppdaterades