Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Detta gäller vid eldning av ditt trädgårdsavfall

Vi får en del frågor om eldning av trädgårdsavfall. Här hittar du information om hur du hanterar ditt trädgårdsavfall.

En brasa.

Det enda avfall som får eldas hemma är rent trädgårdsavfall som ris och grenar. Det gäller om det inte är eldningsförbud eller dina grannar besväras av röken. Under tiden 1 april – 30 september är eldning inom detaljplan förbjuden. Påskbrasa alternativt Valborgsmässoeld är undantagen förbudet. Eldning får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter.

Många har hört av sig till kommunen med frågor om ett EU-direktiv som trädde i kraft den första januari 2024. Arbetet med att uppdatera de lokala skyddsföreskrifterna utefter de nya reglerna är igång, men ännu inte färdigt. Tillsvidare fortsätter de befintliga reglerna att gälla:

Elda avfall, Orust kommun

Artikeln uppdaterades