Artikeln publicerades

Trafik och infrastruktur

Invigning av nya gång- och cykelvägen

Idag invigde vårt kommunalråd Catharina Bråkenhielm den nya gång- och cykelvägen vid Lövåsvägen-Rödbergsvägen i Henån!

Fyra män och en kvinna står på en smal asfalterad väg. Bredvid dem fladdrar en vit flagga som det står Orust kommun på.

Från vänster: Natthawit Pechrapan, projektledare, Trafikverket, kommunalråd Catharina Bråkenhielm, Carl-Magnus Yvede, bitr. projektledare, André Nilebo, arbetsledare, Svevia, Erik Ysander, projektledare, Orust kommun.

Även Trafikverkets och Svevias representanter var på plats.

”Arbetet med den här gång- och cykelvägen har gått rasande bra! Vi har haft lite utmaningar med berget. Vi vågade inte spränga på grund av huset som låg ovanför och på grund av trafiken och sågade det därför istället. Det är inte så vanligt, och blir oftast dyrare än att spränga, men i det här fallet blev det faktiskt billigare. Annars hade vi fått vidta så dyra skyddsåtgärder mot trafiken” berättar biträdande projektledare vid Trafikverket, Carl-Magnus Yvede.

Arbetet påbörjades strax före jul och planerades vara klart i maj och den tidsplanen höll.”Nu ska vi bara sätta upp pollare för skapa säkrare trafikmiljö och förlänga gångbanan vid Rödbergsvägen för att säkert ta sig över mot Norra Strandvägen” säger han.

Sammanlagt kommer den att ha kostat cirka 14 miljoner kronor och kommunens del att betala av den summan blir cirka 6,4 miljoner kronor.

Catharina Bråkenhielm invigningstalade:”Det är jättehärligt att få inviga detta! Vi har haft en önskan länge om den här gå GC-vägen och redan för 7 år sen tog kommunen beslut om ett igångsättande. Tyvärr blev det fördröjt, men kom igång nu i december. Vi som passerat arbetet har kunnat se hur det fantastiskt fina berget har blivit som en tavla. Det har också satts ut bänkar, vilket kan behövas eftersom det är en tuff backe upp. Då kan man vila och se på den fantastiskt vackra utsikten. Vi är jättenöjda!” sade hon.

Orust kommun riktar ett varmt tack till både Trafikverket och Svevia för gott samarbete!

Artikeln uppdaterades