Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Tips för att använda regnvattnet på bästa sätt

Vattnet som faller ner från himlen är gratis och en fantastisk resurs till bevattning av din trädgård.

Grön vattentunna som det rinner ner vatten i.

På många håll i landet kan det bli brist på vatten under sommaren. Ett tips för att spara på vårt värdefulla dricksvatten är att samla regnvatten i en tunna för att kunna använda till bland annat bevattning.

Det finns flera olika sorters vattentunnor att välja mellan. Regntunnor med barnsäkra lock är en viktig säkerhetsaspekt. Vissa tunnor har också en kran nertill som gör det enkelt att fylla vattenkannan.

När vattentunnan blir full är det viktigt att vattnet inte svämmar över och rinner ner längs husgrunden. En lösning är att montera en slang någon decimeter från toppen av tunnan som går minst tre meter ut från husgrunden, så att vattnet kan rinna ut den vägen.

Regnvatten är gratis

Att använda regnvatten är ett hållbart alternativ till att använda dricksvattnet. Det är också ekonomiskt eftersom din dricksvattenförbrukning blir mindre.

Genom att samla regnvatten bidrar du också till att minska belastningen på dagvattennätet. När många bidrar så blir effekten stor!

Samla regnvatten snyggt

Passar inte en vattentunna av plast in i din trädgård? En vanlig vattentunna behöver inte bara vara tråkig. Var lite kreativ och använd din fantasi – klä in tunnan med träribbor eller något annat som gör den trevligare att titta på.

Artikeln uppdaterades