Artikeln publicerades
Det är nu åter möjligt att söka LOVA-bidrag hos Länsstyrelsen för en ny spolplatta! Observera att en båtbottentvätt ska anmälas till kommunen.
Än är det förhoppningsvis långt kvar på båtsäsongen, men när det blir dags för upptag, tvätt och underhåll vill vår miljöenhet passa på att dela med sig av några miljöråd:
När båtbottnar spolas av på bar mark medför det att mark och vatten förorenas. Tvätt av båtar målade med biocidfärg ska därför alltid ske på spolplatta med reningsanläggning som samlar upp färgrester, påväxtorganismer och renar spolvattnet.
Alla fritidsbåtshamnar som har fler än enstaka upptag av båtar ska ha en godtagbar lösning, steg 1-rening ska alltid utföras vid båtbottentvätt. De hamnar som har upptag av fler än 50 båtar per år ska även ha en steg 2-rening.
Tänk på att skydda både dig själv och miljön från exponering av färgrester. För att inte förorena mark och vatten ska skrapning och underhåll av båten inte ske på bar mark, utan alltid med någon form av uppsamling under båten, exempelvis duk eller presenning. Avfallet, färgester och påväxt ska samlas ihop och lämnas till en miljöstation som farligt avfall.
Båtbottenfärger hjälper inte bara till att hålla skrovet rent utan innehåller farliga ämnen som skadar den övriga marina miljön med dess känsliga organismer och ekosystem. Tänk därför på vilken färg du väljer att måla båten med och kontrollera att den är godkänd för användning på västkusten av Kemikalieinspektionen.
Att våra sjöar och hav inte påverkas negativt av våra aktiviteter är viktigt för att att vi också i framtiden ska kunna njuta av att vistas i dessa miljöer!
Artikeln uppdaterades