Artikeln publicerades

Omsorg och stöd

Så sänkte vi sjukfrånvaron inom äldreomsorgen

Äldreomsorgens medarbetare i Orust kommun har haft den högsta sjukfrånvaron bland kommunerna i Fyrbodal. Nu har dessa siffror glädjande nog minskat, tack vare nya arbetssätt och strategier från både arbetsgivare och fack.

Fem kvinnor står tillsammans och ler.

På bilden syns medarbetarna som ingår i gruppen för ökat hälsotal: Petra Öberg, enhetschef, Gunilla Hansson, Kommunal, My Lööv, enhetschef, Linda Rosendahl, enhetschef bemanningsenheten och Ann-Christine Eriksson, utvecklingsledare.

Ledningsgruppen för äldreomsorgen har gjort en handlingsplan med aktiviteter som verksamheterna jobbar med för att öka hälsotalet.

”Till exempel ska man ringa chefen första dagen man är sjuk. Vi chefer har en skyldighet att se om vi kan anpassa arbetet och det har vi tidigare inte pratat om så mycket här på Orust. Istället för att sitta hemma, kan medarbetaren göra något annat i verksamheten? Vi väver hela tiden in våra medarbetare i detta och hur de tycker att vi kan göra detta på bästa sätt” säger My Lööv, enhetschef på Ängsviken.

Korta frånvaron

Man har främst koncentrerat sig på den korta frånvaron, eftersom det är den som påverkar verksamheterna mest.

Andra åtgärder som ger resultat är kontinuitet i chefsskapet, tät kontakt med medarbetarna och att regelbundet tala om sjuktal och friskfaktorer på till exempel arbetsplatsträffar.

”När vi började arbetet satte vi oss och tittade på friskfaktorer och det handlade mycket om struktur, ordning och reda och en närvarande chef. Det skapar en trygghet och är man trygg mår man bättre. Medarbetarna måste också förstå att de är viktiga, de är saknade när de inte är på plats. Vi vill ju att våra medarbetare ska må gott och vara på jobbet” säger My Lööw.

Halverad sjukfrånvaro

En viktig friskfaktor är också att följa 11 timmars dygnsvila från jobbet.

Efter att ha arbetat kontinuerligt med handlingsplanen, som sjösattes i början av 2024, har Orust kommun minskat sjukfrånvaron inom äldreomsorgen med mer än en procentenhet och en del enheter har faktiskt mer än halverat sin sjukfrånvaro!

Under 2023 låg sjukfrånvaron inom äldreomsorgen på 7,7 %, i oktober 2024 låg den på 6,5 %

Mest framgångsrika i sitt arbete med ökat hälsotal har Röra hemtjänst varit, som gått från 6,9 % sjukfrånvaro i januari 2024 till 3,6 % sjukfrånvaro i oktober 2024 och Fyrklövern som hade 6,9 % sjukfrånvaro i januari 2024 och 4,9 % sjukfrånvaro i oktober 2024.

Flera faktorer

Petra Öberg, enhetschef vid Röra hemtjänst, ser flera orsaker till att Röra hemtjänst nått sådan framgång:

”Vi har jobbat efter handlingsplanen, vi pratar arbetsmiljöfrågor och försöker göra medarbetarna delaktiga i verksamheten. Det har gjort att den ordinarie personalen nästan aldrig är sjuka längre” säger hon.

Även från fackligt håll är man nöjd med resultaten:

”Det här jättekul! Det förebyggande arbetet har blivit bättre och då mår ju folk bättre. Medarbetarna får vara med på den här resan, det här är ett arbete vi gör tillsammans” säger Gunilla Hansson, från Kommunal.

Arbetet har bara börjat

Trots förbättrat hälsotal på kort tid har arbetet bara börjat, menar Ann-Christine Eriksson, utvecklingsledare inom äldreomsorgen:

”Det här arbetet med att få lägre sjukfrånvaro kommer att ta många år, men när vi är framme vid målet kommer vi att ha Sveriges bästa äldreomsorg” säger hon.

Artikeln uppdaterades