Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Husebyberget, Ellös, foto.

Husebyberget, Ellös

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-03-02

Covid-19, coronaviruset

Här hittar du uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna om covid-19, coronaviruset. Uppdaterad 2020-04-03.

COVID-19 Illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Vi bevakar aktivt utvecklingen och följer de beslut och allmänna råd som kommer från ansvariga myndigheter. Vi gör nu allt vi kan för att upprätthålla det stöd och den service som kommunen erbjuder. Samtidigt kämpar vi med en omfattande frånvaro och åtgärder för att hindra smittspridning vilket gör att vi också tvingas till att dagligen prioritera vad vi gör.

Aktuell och bekräftad information om covid-19

Aktuell och bekräftad information om covid-19, coronaviruset, från svenska myndigheter samlas på Krisinformation.se.

Det här kommer att ta lång tid säger våra svenska myndigheter och det kommer att bli tufft. Genom att följa myndigheternas beslut och allmänna råd så skyddar du dig själv och dina nära och hjälper till att minska smittspridningen. Tillsammans kan vi bromsa smittspridningen och på så vis värnar vi vårt samhälle och varandra.

Folkhälsomyndighetens uppmaningar

För att bromsa spridningen av covid-19 är det viktigt att alla hjälps åt. Det är också vars och ens skyldighet enligt smittskyddslagen att inte utsätta andra för risk för smitta.

  • Håll avstånd och ta personligt ansvar.
  • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
  • Du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om du känner dig frisk. Be om hjälp med handling om du är över 70 år.
  • Tänk igenom om planerade helgresor eller andra resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Ställ in resan över påsk. Mindre orter behöver sina resurser till sina egna invånare.
  • Jobba hemifrån om du kan.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
  • Regeringen har beslutat att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till ett maxantal på 50 deltagare.
  • Regeringen inför tillfälligt besöksförbud på landets äldreboenden från den 1 april 2020 till utgången av juni 2020.

På 1177 Vårdguiden finns upplysningar om riskgrupper och symtom, samt vad du ska göra om du är orolig för smitta. Du kan även läsa om vad du gör för att undvika smitta.

Om du har frågor om covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

Återställ
Hjälp oss bli bättre