Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Käringöns gästhamn, foto.

Käringöns gästhamn

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-03-02

Covid-19, coronaviruset

Här hittar du uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna om covid-19, coronaviruset. Uppdaterad 2020-12-03.

Vi är mitt inne i den värsta hälsokrisen i modern tid säger vår statsminister. Du behöver hjälpa till genom att avstå från allt som inte är absolut nödvändigt.

Beslutet att begränsa sammankomster till åtta är en mycket, mycket tydlig signal till varje enskild människa i vårt land och till hela det svenska samhället om vad som gäller framöver.

Det bör inte förekomma sociala situationer med fler än åtta personer, oavsett om det rent formellt träffas av lagen eller inte. Detta är den nya normen för hela samhället, för hela Sverige säger statsminister Stefan Löfven.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta (8) sittande deltagare. Detta gäller även om deltagarna sitter med behörigt avstånd till varandra. Enda undantaget är begravningar.

Folkhälsomyndigheten har efter samråd med länets smittskyddsläkare, beslutat att skärpta allmänna råd i Västra Götaland är förlängs till den 13 december.

Restauranger får inte servera alkohol efter klockan 22:00. Maxgränsen på åtta personer innebär endast sällskap om åtta personer får sitta tillsammans i restauranger. Restaurangen ansvarar för att det inte är någon trängsel i lokalen och att det är minst 1 meter mellan sällskapen. Maxgränsen på totalt åtta personer i hela lokalen gäller om underhållning erbjuds.

Gymnasieskolor ska återgå till att undervisa elever på distans uppger regeringen på en pressträff den 3 december. Beslutet träder i kraft på måndag den 7 december och gäller fram till den 6 januari.

Håll avstånd

Alla måste begränsa sin sociala kontakter, gå inte på gym eller badhus, ha inte middag, gå inte på fester. Ställ in, det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller. Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer.

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19 och visa solidaritet. Tillsammans kan vi bromsa smittan. Hitta inte ursäkter för att inte följa de råd som finns.

Utvecklingen går åt fel håll

Nu måste vi verkligen hjälpas åt att stoppa smittspridningen. Antalet fall av covid-19 ökar snabbt.

Folkhälsomyndigheten har i samråd med länets smittskyddsläkare, beslutat att skärpa råden i Västra Götaland.

De skärpta allmänna råd är förlängda fram till 13 december

 • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
 • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
 • Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter:
  Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Familjeisolering, familjekarantän

Det innebär att vuxna och unga vuxna, som delar hushåll med en smittad, ska stanna hemma sju dagar, oavsett om du har några egna symptom.

Även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Folkhälsomyndigheten har förändrat rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

Besök på äldreboende

Orust kommun har ingen laglig grund för att införa besöksförbud på våra särskilda boenden för äldre. Däremot avråder vi mycket starkt från besök på våra äldreboenden under tiden som de skärpta råden gäller. Vi har alla ett gemensamt ansvar att bromsa den samhällssmittspridning som just nu pågår. Därför vädjar vi till din förståelse och solidaritet i en svår tid och ber dig att inte besöka kommunens äldreboenden.

Smittspridning

Det finns smittspridning av covid-19 i Västra Götaland. Fokus ligger på att begränsa smittspridning för att skydda de grupper som löper ökad risk att få allvarliga symtom.

Vi bevakar aktivt utvecklingen och följer de beslut och allmänna råd som kommer från ansvariga myndigheter.

Råd och rekommendationer från myndigheter

Råd och rekommendationer från myndigheter säger hur du bör agera för att efterleva de lagar som du måste följa. I det här sammanhanget är det smittskyddslagen.

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer

Här kommer några viktiga saker som du kan göra.

 1. Håll avstånd, både inne och ute.
 2. Tvätta händerna noga och ofta.
 3. Stanna hemma om du är sjuk.
 4. Res ansvarsfullt. Undvik så långt det är möjligt resor med färdmedel
  där det inte går att boka plats.
 5. Undvik platser med mycket folk och trängsel.
 6. Undvik större sociala sammanhang som exempelvis dop, fester och
  begravningar.
 7. Personer i riskgruppen – var extra noga med att följa råden.

Aktuell och bekräftad information om covid-19

Aktuell och bekräftad information om covid-19, coronaviruset, från svenska myndigheter samlas på Krisinformation.se.

Upplysningar om riskgrupper och symtom

På 1177 Vårdguiden finns upplysningar om riskgrupper och symtom, samt vad du ska göra om du är orolig för smitta. Du kan även läsa om vad du gör för att undvika smitta.

Om du har frågor om covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas ringer du 112.

COVID-19 Illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Återställ
Hjälp oss bli bättre