Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vallerö och Hermanö huvud, foto.

Vallerö och Hermanö huvud

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Gnistor från din vårbrasa kan antända byggnader

Nu är äntligen våren här och med den följer ofta en önskan att städa undan och elda upp kvistar och grenar på tomten. Men gnistor från elden kan flyga långt och torrt fjolårsgräs brinner lätt. Risken är stor att det sprider sig och antänder närliggande byggnader.

Årligen inträffar cirka 130 bränder i byggnader på grund av exempelvis gnistor från eldning av kvistar eller gräseldning. Många av dessa bränder startar när någon är oförsiktig och lämnar en brasa obevakad. Skadorna varierar från små till stora där både byggnader och ladugårdar brinner ner.

Risken för gräsbränder skiftar med årstiden. Branden kan också bete sig olika beroende på väderförhållanden samt hur omgivning och växtlighet ser ut. På våren är gräsbränder vanligast medan det under torra sommar- och höstmånader är vanligare med skogs- och markbränder.

Gnistor från vårbrasan kan antända hus

Ska du elda krävs det stor aktsamhet och noggranna förberedelser med tillgänglighet till vatten och redskap för att begränsa eldens spridning. På bara någon minut kan vinden ändra sig så att elden sprider sig så fort att du omöjligt hinner släcka den.

Det är ofta lättare att hindra brandspridning än att släcka en redan uppkommen mark- eller gräsbrand.

- Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. De flesta tror att de kan hantera en eld, men ändå inträffar många bränder orsakade av bland annat eldning eller grillning utomhus. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Björn Björkman, expert, Brandskyddsföreningen.

Brandskyddsföreningens tips för säker eldning

  • Kontrollera brandrisken först. Ladda ner appen Brandrisk ute och kontrollera vilken brandrisk som råder eller om det är eldningsförbud.
  • Ladda ner Brandskyddsföreningens Goda-råd-blad.
  • Se till att du har vattenslang eller en vattenkanna och hinkar med vatten tillgängligt så att du kan släcka.
  • Elda helst i en tunna eller anordnad eldstad.
  • Lämna aldrig elden utan bevakning.
  • Dränk brasan med vatten vid släckning och kontrollera att askan känns kall efteråt.

I Brandskyddsföreningens goda-råd-blad Skydda hus i samband med gräs-, mark- och skogsbränder finns flera tips på vad du kan vidta för åtgärder före och under en markbrand för att skydda ditt hus.

Brandrisk och eldningsförbud

Aktuell brandrisk och eventuellt eldningsförbud hittar du i MSB:s app Brandrisk ute.

Uppgift om eldningsförbud hittar du även på vår sida Elda utomhus och länsstyrelsens webbplats.

Det är det eldningsförbud inom område med detaljplan under perioden 1 april - 30 september varje år.

Återställ
Hjälp oss bli bättre