Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Gullholmen och Islandsberg, foto.

Gullholmen och Islandsberg

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Strandstädningen pågår hela vintern

Vi fortsätter med obruten entusiasm att strandstäda hela vintern. Den 10 november plockade vi årets tusende säck med marint strandskräp.

Mer än 30 blåa sopsäckar på en klippa, foto.

680 kilo marint skräp insamlat i säckar som ska lastas på vår strandstädarbåt Joanna för vidare transport till Månsemyr.

Strandstädningen utförs av Arbetsmarknadsenhetens Strandstädarlag som i samarbete med Västkuststiftelsen oförtrutet fortsätter kampen mot de stora mängder skräp som varje år flyter i land längs Bohuskusten. Andra aktörer som gör en viktig insats är Föreningen Strandstädarna.

Städa Sverige, som är idrottsrörelsernas organisation gör också en viktig insats samt naturligtvis Håll Sverige Rent. De sistnämnda verkar på ett nationellt plan – över hela Sverige.

Kustkommunerna och Västra Götalandsregionen samarbetar med andra myndigheter genom Västkuststiftelsens strandstädning som syftar till att samordna och effektivisera strandstädningen längs hela Bohuskusten. I samarbetet ingår Strandstädarkartan.

Varje år gör vi en sammanställning av årets strandstädning och den 12 november var vi redan uppe i 1030 säckar med insamlat marint skräp.

När vi gräver kommer det farm massor av plastpryla, som små däck och flaskor, foto.

Vi gräver fram marint skräp som gömmer i marken vid strandkanten.

En lite färja som ligger vid en bohusklippa, foto.

Här gör vi en så kallad "hopp-i-landare " där vi ligger och trycker med båten och snabbt hämtar nytt skräp som flutit iland under veckans hårda vindar.

Återställ
Hjälp oss bli bättre