Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Lotsberget, Käringön, foto.

Lotsberget, Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Lucka 14 Orust kommun 50 år

Föreningslivet på Orust är stort och blomstrande. Det ideella föreningslivet erbjuder en uppsjö av aktiviteter och verkar för en mångfald av frågor.

Aktiva i föreningar och organisationer lägger ner ett stort arbete för att erbjuda många olika typer fritidsaktiviteter och att utveckla hela Orust till en fantastisk plats att leva, besöka och verka på. I år delar vi ut nästan 3,5 miljon kronor i föreningsstöd. För det kommunala stöd som kommer föreningsliv och organisationer till del får alla som bor här mångfalt tillbaka. Ett rikt föreningsliv spelar en viktig roll för kommunens utveckling.

Att vara aktiv i en förening ger även hälsoeffekter och de som bor på en plats kommer närmare varandra. Det stärker också tryggheten på platsen genom att arbeta tillsammans med viktiga frågor. I år delades Folkhälsopriset på 10 000 kronor ut till Föreningen Nösund för deras ideella arbete som främjar allt det goda som berikar ett hälsosamt liv. Exempel på det är att Nösunds badplatser hålls fina och tillgängliga, det anordnas seglarskola, midsommarfirande, berättarfrukostar och konstutställningar.

Varje höst bjuder Orusts Sparbank, RF SISU och vi på en föreningsvecka för alla föreningar med fokus på kunskap, inspiration och psykisk hälsa.

Föreningslivet jämförs ibland med en skola i demokrati. Medlemmarna får möjlighet att lära sig att verka i demokratiska processer och fatta beslut i enlighet med demokratiska principer. Det samlade föreningslivet har spelat en stor roll för demokratiseringen av det svenska samhället. Studier visar att personer som är medlemmar i föreningar tenderar att känna ett större intresse och engagemang för den storskaliga demokratin på nationell och internationell nivå.

Återställ
Hjälp oss bli bättre