Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Oxskär, foto.

Oxskär

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Lucka 3 Orust kommun 50 år

Orust är både en kommun och en ö. Fram till 2014 var Orust Sveriges tredje största ö. Nu är vi Sveriges fjärde största ö. Men Orust är fortfarande västkustens största ö.

Det var i slutet av 2014 som SCB gjorde en inventering och omdefinition av vad en öar är. Därmed blev Södertörn söder om Stockholm en nykomling på listan och Sveriges tredje största ö.

Södertörn är en triangelformad landmassa som i stort sett avgränsas av Södertälje kanal, Mälaren och Östersjön. Innan 2014 räknades inte Södertörn som en ö av Statistiska centralbyrån eftersom den grävda Södertälje kanal inte ansågs vara en giltig ö-avdelare.

Kommunen skrev till SCB om det märkliga i att grävda kanaler skapar en ö och därmed puttar ner Orust i listan men fick inget gehör. Därmed var det inget mer att göra och eftersom det var i slutet av årets så skickade vi julkort till de nio kommuner som utgör Södertörn där de hälsades välkomna till ö-livet.

Orust - den stora ön i väst

Orust är i alla fall obestridligt störst på västra sidan av Sverige. Detta var ett faktum som lyftes fram i mitten av 80-talet i ett samarbete mellan kommunen och näringslivet. Syftet var att med kampanjen - Den stora ön i väst - lyfta fram Orust på mässor och andra arrangemang där företag eller kommunen deltog. Bland annat togs en dekal fram och den blev oerhört populär och pryder fortfarande många bilar.

Orust - en del av Bohuslän

Nu ingår vi i Västsvenska turistrådets stora satsning på platsen Bohuslän och använder Orust - en del av Bohuslän på våra välkomstskyltar och i marknadsföring.

Återställ
Hjälp oss bli bättre