Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Grindsbyvattnet, foto.

Grindsbyvattnet

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2016-10-13

Unik utbildning i Svanesund

Visste du att Sveriges enda yrkesdykskola finns i Svanesund? Det är YRGO Yrkesdykarskola som utbildar kvalificerade dykare som kan jobba som hantverkare under havsytan.

Patrick visar skolans dykarklocka.

Det är en solig sensommardag när vi besöker anläggningen nere vid färjeläget i Svanesund. Vi möter Patrick Wennebäck som arbetar som dykinstruktör och lärare.

- Vi är unika i Sverige på det vi gör, berättar Patrick.

Patrick tar oss på en rundtur och berättar om skolan som är en del av Göteborgs stads Utbildningsförvaltning, som bedriver Yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildningar. De erbjuder ett 15-tal utbildningar allt ifrån en vecka och upp till två år. På den tvååriga utbildningen för anläggningsdykare går ett 30-tal studenter och totalt utbildas runt 60-80 personer per år i Svanesund. Branschens efterfrågan på yrkesdykare är stor och utbildningen skulle kunna fördubblas säger Patrick. Idag finns omkring 500 yrkesverksamma dykare i Sverige, varav cirka hälften är anläggningsdykare. Det är nog inte alla som känner till den stora betydelsen av yrkesdykare har för att samhället ska fungera. Fler bör få en förståelse för vad det är de gör menar Patrick.

I Svanesund har utbildningen funnits sedan 2013 och det är de exemplariska förhållandena med tillgång till dyk på djupt och strömmande vatten i direkt anslutning till anläggningen, som gjorde att utbildningen flyttades från Göteborg.

- Vattnet i sundet fryser aldrig till is, därför kan vi dyka året runt, berättar Patrick. Han fortsätter med att förklara att tack vare att dykningen kan ske i direkt anslutning till anläggningen och att de inte behöver transportera sig med båt till andra platser har dyktiden effektiviseras väsentligt. På kajen finns flera stationer, en är som kopplad till en dykarklocka. Här lär sig studenterna även att agera som dykledare, vilket ingår som ett certifikat i utbildningen.

Den tvååriga utbildningen ansluter till den standard som utfärdas av IDSA (International Diving School Association) och EDTC (European Diving Technology Committé) vilket är en internationell kvalitetsstämpel på utbildningen. Under studietiden praktiserar studenterna under längre perioder vid olika företag genom LIA - lärande i arbete. Detta ger dem olika typer av praktiska erfarenheter och Patrick berättar att LIA finns i flera delar av landet, från norr till söder. Efter utbildning finns det jobb inom flera olika branscher.

När vi lämnar yrkesdykarskolan den dagen är vi både imponerade och inspirerade. Vilken fantastisk anläggning och vilka engagerade personer vi träffat. Tänk att detta är unikt i Sverige och finns på Orust.

Relaterad information

Längs kajen finns flera stationer som används i utbildningen.

Återställ
Hjälp oss bli bättre