Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Svanesundsleden, foto.

Svanesundsleden

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2018-10-10

Nationella anhörigdagen 2018

Vi uppmärksammade anhörigas livssituation den 5 oktober i Kulturhuset Kajutan.

Anhöriga ger ofta stöd och vård i skymundan, när ingen ser eller hör. Det sker dag efter dag, vecka efter vecka och ibland år efter år. Syftet med denna dag är att uppmärksamma och värdesätta anhöriga för det arbete de utför, som till en början är en liten del av livet och sedan upptar det till slut 24 timmar om dygnet. Orken för att träffa vänner och bekanta minskar, det sociala nätverket krymper och man blir ibland ofrivilligt isolerad. Därför vill vi uppmärksamma anhöriga extra, officiellt är det den 6 oktober som är nationella anhörigdagen, genom att bjuda in till en kväll på Kulturhuset Kajutan med både underhållning och förtäring på menyn.

Det är aldrig försent att lära sig något nytt

Temat för kvällen var ”Det är aldrig försent att lära sig något nytt”.

För underhållning stod bland annat Kulturskolans elever med lärare. Det blev härliga toner från tvärflöjtar, fioler, saxofoner, klarinetter, elgitarrer, trummor och sång. Det var mycket uppskattat av publiken och eleverna fick en arena att visa upp vad de lärt sig på sina musiklektioner.

Våra långväga gäster, Härrydas Finska föreningen med damerna Pink Ladies inspirerade med linedance och bjöd även upp för dans. Då fick både knoppen och kroppen koordinera och arbeta tillsammans, så det blev några danssteg, som sedan slutade med en hel dans. Det lockade fram mången skratt och några oönskade sidosteg……

Sedan tog Britt Johansson till orda, hon är både ordförande Afasiföreningen och Demensföreningen i Uddevalla. Britt föreläste om vikten av att både träna hjärnan och kroppen. Hon delgav publiken en mängd tänkbara träningstips som du kan använda dig av.

Demensföreningens ordförande Marita Gustavsson berättade om vad de gör i föreningen och bjöd in oss till den årliga basaren som föreningen har i november månad på Kaprifolgården i Henån. Från Studieförbundet Vuxenskolan deltog Ann-Marie Myllykangas som berättade om deras kursutbud och vad du kan göra för att blir kursledare hos dem. Orust handräcknings ordförande Inga-Lena Guztafsson informerade föreningens verksamhet samt önskade fler som kan tänka sig att vara handräckare. Samtidigt kunde alla ta del av intressant och trevlig utställning av 5xBäckströms som pågår på Kulturhuset Kajutan.       

Relaterad information

Stort tack till alla som både bidrog och deltog denna kväll

Demensföreningen STO och Uddevalla, Afasiförening Uddevalla, Orust Kulturskola, Orust bibliotek, Orust Handräckning, Studieförbundet Vuxenskolan och Härrydas Finska Pensionärsförening i samverkan med Orust kommuns anhörigstöd.      

Återställ
Hjälp oss bli bättre