Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vintervallen, Hermanö, foto.

Vintervallen, Hermanö

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-10-07

Nationella anhörigdagen 2020

Den nationella anhörigdagen är ett sätt att uppmärksamma och värdesätta anhöriga för deras arbete. I år uppmärksammade vi nationella anhörigdagen genom att bjuda anhöriga till en intressant föreläsning om kroppsspråk i Kulturhuset Kajutan.

Foto på en smörgåstårta.

Det bjöds på hembakat smörgåstårta och kärleksmums till kaffet.

Den nationella anhörigdagen infaller varje år den 6 oktober. I år bjöds de anhöriga på en intressant föreläsning om kroppsspråk med Lars Tisell och hembakat smörgåstårta och kärleksmums till kaffet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Tingets Hemma.

Det blev en trevlig kväll med både praktiska tips och övningar i en härlig positiv anda och många med goda skratt då igenkännandet var stort. Med stor inlevelse berättade Lars att det finns en 80 procentig tillförlitlighet att våra gester motsvarar en viss känsla du har. Hur konstigt det än låter så kommunicerar du även om du inte pratar. Vi kommunicerar till 55 procent genom kroppsspråk, 38 procent med tonläge och 7 procent med språk, med andra ord skickar vi signaler både omedvetet och medvetet när vi pratar med varandra.

Anhörigstöd

Ett av anhörigstödets syften är att värdesätta anhöriga för det arbete som de utför. Det kan vara en lite i början, men till sist kan det uppta 24 timmar om dygnet. Att skapa forum där anhöriga får möjlighet att träffas och byta erfarenheter ser de som deltar som betydelsefullt, ofta blir det väldigt ensamt och det sociala nätverket krymper. Risken kan bli att man blir ofrivilligt isolerad och ensamhet är en risk för den egna hälsan.

Det finns flera olika aktiviteter i för dig som är anhörig, exempelvis grupper, föreläsningar och möjlighet att få samtala om din situation under en Walk and Talk promenad. Hör gärna av dig till anhörigstödet via vår växel.

Foto på en man och en kvinna framför en välkomstbild.

Föreläsare Lars Tisell och Agneta Brättemark, Tingets hemma.

Återställ
Hjälp oss bli bättre