Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Tuvesvik, foto.

Tuvesvik

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Tänk om tonåringar

Nu är det snart sommarlov och en tid för våra ungdomar att pröva sina vingar, vilket kan innebära både positiva och negativa erfarenheter.

Skolavslutningen närmar sig och för vissa ungdomar innebär de att de kanske dricker alkohol för första gången. Studier har visat att ett restriktivt förhållningsätt från föräldrar när det gäller alkohol , inte minst bjudvanor är relaterat till minskat ungdomsdrickande.

Annorlunda skolavslutning även i är på grund av covid-19

Vi har en tradition att ordna aktiviteter i samband med skolavslutningen. På grund av covid-19 får inga större sammankomster anordnas. Detta medför att det inte kommer att ordnas aktiviteter eller resa till Liseberg.

Fredag 11 juni är det skolavslutning

Fritidsgårdarna i Svanesund och Henån har öppet som vanligt under kvällen (i grupper om 8 där anmälan krävs) och så länge behov finns. Fritid, skola, räddningstjänst och socialtjänst kommer att ha fältarbete för att finnas där ungdomarna är under kvällen.

Det är viktigt att Du som förälder och vårdnadshavare hjälper oss genom att ha god kontakt med dina ungdomar under kvällen och gärna också rör dig runt där ungdomarna är. Du som förälder är välkommen på en utomhusfika på någon av våra fritidsgårdar under kvällen.


Tveka inte att ringa om du känner att du behöver stöd och hjälp.

Vi som är samordnare för kvällen nås på telefon 0304-33 44 27 och 0304-33 40 35.

Fritidsgårdarnas nummer till ungdomens hus är 0724 68 51 69 och till Svanesunds fritidsgård 0724 68 51 70.

Tips till dig som är en viktig vuxen för tonåringar

Forskning visar att du som är förälder och vuxen kan påverka ditt barns förhållande till alkohol. Genom att sätta tydliga gränser och använda dig av argument påverkar du ditt barns framtid. Men hur ska du agera då din tonåring vill ha några öl eller cider till skolavslutningen.

Inse din stora betydelse

Tonåringar bryr sig mycket om vad just deras föräldrar säger, även det inte verkar så i stunden.

Var tydlig

Tonåringar som känner till sina föräldrars inställning och förväntningar lever lättare upp till dem. Tydliga regler om alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser, som att vägra köpa ut.

Prata med andra vuxna

Prata med kompisarnas föräldrar om fester, alkohol och tider. Gemensamma regler är lättare att hålla och gör argument som -alla andra får!! verkningslösa.

Förklara varför du är orolig

Tala om vad som kan hända om din tonåring dricker alkohol. Det är så skönt som tonåring att veta om att mina föräldrar faktiskt bryr sig även om de inte säger det till dig.

Stå på dig

En tonåring förväntar sig föräldrar som sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut blir nöjd för stunden, men är innerst inne misstrogen. En förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

Återställ
Hjälp oss bli bättre