Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Hälsö Stigfjorden, foto.

Hälsö Stigfjorden

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2015-10-08

Äntligen fick Veronica sitt pris

Så kom då äntligen Veronica Maggio till Orust för att ta emot Orusts stora Evert Taube-pris 2015.

En man och en kvinna

Bengt Torstensson, kommunfullmäktiges ordförande, och Veronica Maggio

När Veronica skulle ha förärats priset i somras på Orustdagen blev hon sjuk och kunde inte delta. Priset som Veronica får är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda.

Prisceremonin ägde rum på Handelsman Flink på Flatön. Handelsman Flink en klassisk plats när det gäller Evert Taube, hans liv, hans visdiktning och inte minst alla de skrönor och anekdoter som cirkulerar kring hans många och långa vistelser på ön.

Motiveringen lästes av kommunfullmäktiges ordförande Bengt Torstensson och prischecken på 50 000 kronor överräcktes av Birgitta Pettersson som är VD i Orusts Sparbank. Dessutom överlämnade en glasskulptur från Taubespelen skapad av konstnären Helena Gibson.

Veronica är väldigt stolt över att få ett lyrikpris och tackade alla. Veronica gick musiklinjen och hon känner sig väl förtrogen med Evert Taube.

Motiveringen är följande

Liksom Evert Taube, är årets pristagare en mycket produktiv artist med egen karakteristisk lyrisk ådra. Hennes fingertoppskänsla för frasering och rytmer gör att hennes lyrik är en magisk kombination av ord och musik. Hon skapar en energi mellan stavelserna som ger texterna ett mångfasetterat liv. Precis som Evert Taube är hon uppmärksam på detaljer, att fånga upplevelser och att förmedla dem. Är det fest på fjärde våningen så är vi med där, likväl som vi känner sorg med gatumamman i Havanna eller ligger vakna i ett månskensregn. Årets pristagare är med andra ord en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris.

Två kvinnor

Birgitta Pettersson, Orusts Sparbank, överlämnar priset till Veronica Maggio

tre kvinnor och två män

Ulla Smedlund Taubefestivalen, Birgitta Pettersson Orusts Sparbank, Veronica Maggio, Bengt Torstensson kommunfullmäktiges ordförande och Ronny Svensson Orust kommun

Snäcka gjord av Helena Gibson

Återställ
Hjälp oss bli bättre