Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö huvud, foto.

Härmanö huvud

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Astrid Gillenius konstverk Kraft

Den 13 juli invigdes Astrid Gillenius konstverk Kraft av kommunalrådet Catharina Bråkenhielm.

Ett foto på en liten staty av en kvinna som står på en stor hand.

Astrid Gillenius konstverk Kraft finns i Henånparken på Orust.

Konstverket är inköpt av oss för en del av den summa pengar som årligen avsätts till inköp av konst. Syftet är att verket ytterligare ska öka attraktionskraften i miljön kring Henåns hamn och den är den placerad i Henånparken.

Konstnären bakom verket är den internationellt renommerade Astrid Gillenius som bland annat utbildat sig i Florens. Kraft består av en kvinnofigur i brons på en hand, vilande på en nästan 500 kilo tung granitsockel.

- Denna lilla kvinnofigur associerar till kraften hos de starka, driftiga kvinnor som varit och är verksamma på Orust, samtidigt som den uppmärksammar att det i år är hundra år sedan allmän rösträtt infördes säger Catharina Bråkenhielm i invigningstalet.

Kommunalrådet Catharina Bråkenhielm invigde konstverket Kraft. Kulturchef Richard Wennerberg är ansvarig för kommunens konstinköp.

Astrid Gillenius berättar om Kraft

Kvinnofiguren står på den stora handen och blickar ut. Jag tänker att handen visar på den enorma kraft som kvinnan har inom sig men som hon kanske inte alltid är medveten om. Den visar på kraft att se möjligheter och gå vidare. Något jag tänker är extra aktuellt i år, när det är exakt 100 år sedan kvinnor för första gången röstade i allmänna val i Sverige. Stenen som skulpturen är monterad på har jag tagit ner och polerat så det går att sitta intill skulpturen. Betraktaren kan sitta ner en stund, blicka ut och samla kraft ihop med den lilla figuren.

Mitt sätt att skulptera bygger på en klassisk figurativ tradition som jag modifierar på olika sätt, bland annat genom att rubba skala och proportioner. Trots det tidskrävande sättet jag skulpterar på jobbar jag ofta intuitivt med gestaltningsidéerna. Jag får plötsligt en tydlig bild i mitt huvud av skulpturen jag vill göra som är kopplad till en specifik känsla eller ett skeende. Människan är en röd tråd i mitt konstnärskap och genom att utgå från människokroppen skapar jag skulpturer som uttrycker olika känslor och stämningar. Jag gillar att skapa skulpturer där betraktaren på ett fysiskt sätt kan interagera med skulpturen vilket jag tycker skapar en extra dimension till verket.

Återställ
Hjälp oss bli bättre