Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Gästhamnen Käringön, foto.

Gästhamnen Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Möte vid vatten, konstverk i centrala Henån

Möte vid vatten är namnet på det konstverk som Leo Pettersson skapat och nu är på plats i trädgården vid Saras och Karins hus i centrala Henån.

Två fötter i uthuggna ur sten som står på en sten.

Möte vid vattnet, konstnär Leo Pettersson.

Konstverket är en hyllning till alla de, vars fötter, gått, stått och trampat över Orust marker och slitit, släpat och offrat sig själva för kommande generationer om hoppet om en bättre värld innan mänskligheten dör ut och något annat tar över.

Konstverket har kommit till tack vare Hertha och Carl Claessons Stiftelse samt Orust Sparbank. Hertha och Carl Claesson levde och verkade i Henån och deras många företag sysselsatte Henånbor i flera årtionden. Efter parets bortgång bildades en stiftelse för främjandet av Henåns samhälle där medlen ska användas till förbättrings- och försköningsarbete i Henån som inte ryms inom kommunens eller statens åtagande. Pengarna har tidigare använts till att på olika sätt för att göra det fint i Henån, bland annat en sittbänk vid en gångväg längs Röravägen. För många år sedan sattes det upp en minnessten för Hertha och Carl i centrum. Med konstverket i Saras trädgård är pengarna i stiftelsen slut och stiftelsen kommer att avvecklas.

Konstnären Leo Pettersson har sin ateljé i Utgård strax utanför Henån. Han har gått Valands Konsthögskola och är bosatt på Orust.

Ett gammal foto på en man och en kvinna.

Hertha och Carl Claesson som levde och verkade i Henån.

Återställ
Hjälp oss bli bättre