Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Buvenäs, foto.

Buvenäs

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2015-11-05

Orusts kulturpris 2015

Till årets kulturpristagare har utsetts inte mindre än tre värdiga mottagare. De tre är Leif Gustavsson, Göran Rohdén och Folke Almegius.

Pristagarna utsågs onsdag den 4 november av utskottet för samhällsutveckling.

Motivering

Leif Gustavsson och Göran Rohdén är två män med stora kunskaper om hästar och den gamla tidens sätt att plöja med häst. De har satt sina kunskaper till nytta genom att arrangera plöjningstävlingar där den precisa interaktionen mellan människa och djur inte bara skapar spännande tävlingar utan också för kunskapen vidare till nya och yngre plöjare. Till tävlingarna kommer både deltagare och åskådare från när och fjärran. Leif och Göran tävlar också själva och är utmärkta företrädare för Orust vare sig det är distriktstävlingar eller Svenska mästerskap.

Folke Almegius är liktydigt med kultur på Orust. I hela sitt liv har han på ett eller annat sätt bidragit till olika kulturgärningar. Han kan sätta många titlar på sitt visitkort som släktforskare, författare, kulturguide och nöjesparksföreståndare. Han är heller inte okänd i den kommunala världen då han varit kommunens kultursekreterare under många år. Folke är en inspirationskälla och en fantastisk berättare.

Priset på 10 000 kronor delas upp där Folke Almegius får 5 000 kronor och Göran och Leif Gustavsson delar på 5 000 kronor. Med priset följer också ett särskilt diplom. Priset delas ut den 26 november.

För mer information

Kulturutredare Anders Bertrandsson
telefon 0304-33 41 99

Orusts kulturpris instiftades 1973.

Foto på en man som plöjer med två hästar

Göran Rohdén

Foto på en man som plöjer med två hästar

Leif Gustavsson

Återställ
Hjälp oss bli bättre