Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö huvud, foto.

Härmanö huvud

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2016-11-03

Orusts kulturpris 2016

Kulturpriset 2016 delas av två personligheter som verkligen har lång och gedigen bakgrund i kulturlivet. Årets pristagare är Helga Gmelin Hussels och Berit Kjeldsen.

Priset på 10 000 kronor delas lika mellan de två pristagarna. Med priset följer också ett särskilt diplom.

Motivering

Helga Gmelin Hussels

Helga är konsertviolinisten med världen som arena som slog sig ner på Orust. Efter allt turnerande som solist var Helga 26 år i Göteborgs symfoniker. I slutet av 1980-talet köpte Helga en gård i Tönsäng.

Sedan 2001 arrangerar Helga varje år under en helg i juli sommarmusik i Bergakungens sal. En naturpark som Helga har skapat på sin gård. Arrangemanget är känt vida utanför Orust och är en stor upplevelse med exempelvis klassisk musik, jazz, dans och akrobatik. Det finns även en ambition att lyfta fram unga musiker och syftet är att fylla trädgården med musik och med människor som älskar musik.

Med sitt kunnande, engagemang och arrangemang bidrar Helga Hussels till att Orusts kulturliv hörs långt utanför kommungränsen.

Berit Kjeldsen

Berit har i snart 40 år varit en engagerad och drivande kraft i vårt kulturliv. Berit har sedan slutet av 1970-talet både skrivit manus och medverkat i olika uppsättningar som Orusts Teaterförening satt upp.

Hon har varit en del av den grupp som satt samman de kulturprogram som ges på Kulturhuset Kajutan. Arrangemangen är populära och välbesökta. Dessutom syns Berit ibland även i pausen serverandes kaffe och hembakt.

Berit är inte främmande för nya utmaningar vilket märks i projektet Soliga Tanter. En ukulelegrupp hon startat och som med sina uppträdanden sprider glädje på olika äldreboenden. Berit Kjeldsens insats har varit och är fortfarande stor i det lokala kulturlivet.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre