Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Edshultshall, Segelskutan Westkust, foto.

Edshultshall, Segelskutan Westkust

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-06-02

Orusts Sparbanks Kulturstipendium år 2017

Orusts Sparbanks kulturstipendium 2017 går till Hanna Iveslätt och Josefine Gren som delar prissumman på 25 000 kronor.

Birgitta Pettersson, Orusts Sparbank och Lars Larsson, Samhällsutskottets ordförande delade ut prisen på Nationaldagen den 6 juni.

Stipendiet tillfaller i år två kvinnliga kulturarbetare som båda är från östra Orust och båda har valt att på olika sätt lyfta fram kvinnorna i historien.

Motivering

Hanna Iveslätt

Hanna Iveslätt från Ödsmål kommer att göra en porträttutställning om kvinnor på östra Orust. Den ska skildra några kvinnors livsval och livsöden. Utställningen ska både komplettera en annan utställning om muralmåleri som planeras samt visas som egen utställning. Tanken är att locka både unga som gamla och lyfta intresset för konst och lokal historia.

Josefine Gren

Josefine Gren från Kåröd har en låda full med gamla handskrivna västsvenska recept för mat och bak. Med hjälpa av dessa recept som sträcker sig från 1800-talet till 1940-talet ska Josefine skapa en bok om västsvenska kvinnors historia. Recepten som först behöver både tas om hand och renskrivas kommer att vara en bärande del i boken om de olika kvinnornas livsöden.

Prisutdelning

Prisen delades ut på Nationaldagen den 6 juni vid Myckleby hembygdsförening.

Priset är instiftat av Orusts Sparbank och det är kommunstyrelsens utskott för samhällsutveckling som utser stipendiaterna.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre