Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Skeppersholme Käringön, foto.

Skeppersholme Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2018

Priset delas ut för åttonde gången och det går till en textförfattare som varit aktiv under en lång period. 2018 års mottagare är Bo Sundström.

Foto på en en man i keps som sitter på en stol

2018 års mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris är Bo Sundström, foto Magnus Selander

Motiveringen till årets pristagare

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris är en lyriker som i snart 30 år gett oss poesi som för alltid har fastnat i våra sinnen. Vår pristagare har en förmåga att fånga det lilla ögonblicket, det till synes triviala och göra det till stor poesi. Livsöden likväl som små detaljer fångas i väl avvägda strofer, ofta med finurliga ordvändningar.

I sina texter glider han elegant mellan roller som betraktare till att vara involverad i historien. Hand i hand med en underliggande melankoli förfinad till de vackraste av strofer om drömmar, förväntningar och besvikelser fångar han lyssnaren. Det är lätt att känna igen sig i texterna och ibland känns det faktiskt till och med som att vi sitter där, i samma bil.

Orusts stora Evert Taubepris 2018 går till Bo Sundström.

Det kom ett tack från

Jag är enormt hedrad över att erhålla Orusts stora Evert Taube-pris. Tänk om pappa och mamma hade fått uppleva detta. Fostrad som jag är av dem i den svenskspråkiga musikrepertoaren. Och stolt över att mina bidrag till den får den uppmärksamheten. Nu hoppas jag på en hejdundrande fin sommar så ses vi senare i juli. Varmt tack.

Relaterad information

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun.

Tidigare pristagare

  • Ulf Lundell
  • Eva Dahlgren
  • Håkan Hellström
  • Peter Lemarc
  • Veronica Maggio
  • Mauro Scocco
  • Kenneth Gärdestad
Tre personer på en scen.

Bo Sundström vid prisutdelningen tillsammans med Orusts Sparbanks VD Birgitta Petterson och kommunutvecklare Ronny Svensson.

Återställ
Hjälp oss bli bättre