Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ängs brygga, foto.

Ängs brygga

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Upplev Orust

Sommaren 2021 är året då vi semestrar på hemmaplan. Det finns så mycket att upptäcka i Sverige, på västkusten och på Orust.

I besöksguiden Upplev Orust hittar du tips om äta, bo och göra samt platser att besöka i vårt område.

Du kan besöka eller kontakta Turisinformationen som finns i Kulturhuset Kajutan, Henån.

Välkommen till Orust, en del av Bohuslän

Badplatser och simskola

I Orust kommuns övärld finns ett oöverskådligt antal badplatser, allt från smultronställen till mer permanenta bad. Förutom Småholmarnas badplats i Henån finns det sju badplatser som sköts av föreningar med kommunalt stöd. På flera av dessa badplatser anordnas simskola sommartid.

Vandringsleder med historia

Det finns fem vandringsleder med informationstavlor som berättar om vår historia; Kultehamn, Svens altare, Husebyleden, Kråksunds gap och Björnsundskanalen.

Orust Tvärs, en del av Kuststigen

Orust Tvärs är en del av Kuststigen Bohuslän. Orust Tvärs passerar vandringslederna vid Kultehamn, Svens altare och Björnsundskanalen. Kuststigen Bohuslän ingår, tillsammans med Kyststien Ostfold, i Nordsjöleden och ansluter vid flera platser till Bohusleden.

Orust naturguide

Vill du vandra på egen hand ger boken Orust naturguide tips på utflyktsmål. Du kan bläddra i boken på nätet eller köpa den på Turistbyrån i Henån och biblioteken på Orust.

Pilgrimsled

Svenska kyrkan har en pilgrimsled på Orust som är 90 kilometer. Du kan vandra St Olofsleden mellan åtta vackra kyrkor på Orust. Via stigar, kuperad terräng och småvägar får du uppleva hav, berg och inland.

Vägminnen och kungastenar

Du kan göra en kulturhistorisk resa längs vägarna på Orust och leta efter gamla vägvisare, milstenar och väghållningstenar. Det finns även fyra kungainskriptioner i kommunen.

Friluftsområde Ålgård och Grindsbyvattnet

Vid friluftsområdet Ålgård och Grindsbyvattnet finns det grillbord och toalett. Det finns en även flytbrygga där du lägga i din kajak. Platsen har handikapparkering och är tillgänglighetsanpassad så att det exempelvis går att ta sig fram med rullstol.

MUMA muralmålningar på Orust

På östra Orust kan du besöka muralmålningar som återberättar gömda och glömda bilder och berättelser om kvinnor på Östra Orust.

Västerhavsveckan

Västerhavsveckan uppmärksammar vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Under veckan 7-15 augusti bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten. Det finns även tips på hur du kan upptäcka västerhavet på egen hand under hela året.

Människor som går i skogen

Orust Tvärs, en del av Kuststigen är en fyra mil lång vandring.

Återställ
Hjälp oss bli bättre