Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Rödberget, Henån, foto.

Rödberget, Henån

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-10-31

Veckans boktips, Tusenårsriket av Tonny Gulløv

En mustig, välskriven och stundtals våldsam berättelse men med mycket humor som tar oväntade vändningar.

Tusenårsriket av Tonny Gulløv.

Veckans boktips från Rickard på Henåns bibliotek:

Tusenårsriket av Tonny Gulløv

Ulv är en uppkäftig och dryg pojke med höga tankar om sig själv. Han är uppväxt i Cumbria med britannisk far och dansk mor. Som trettonåring tas Ulv till fånga av härjande danska vikingar och hamnar som roddarträl på skeppet Havsormen. Där lär han känna den jättelike Ymer under en resa som tar dem via Cadiz till Miklagård – dagens Istanbul, innan han säljs på trälmarknaden i Hedeby. Köparen är den vackra Heldis, men vem är hon egentligen och vad vill hon honom…?

Tusenårsriket är en mustig, välskriven och stundtals våldsam berättelse men med mycket humor som tar oväntade vändningar. Berättelsens ram är Danmarks enande till ett rike under Gorm som var kung i Jelling på Jylland. Ulv kommer i allra högsta grad att bli indragen i dessa storpolitiska händelser. Språket är mustigt och rättframt och tidsskildringen med beskrivningar av seder, bruk och händelser är trovärdiga. Ulv är lite av en antihjälte och från början svår att tycka om, eftersom han och många andra tycker han är ett ”mögsvin” som lätt får vredesutbrott och hamnar i bråk.
Danske Tonny Gulløv har gett ut böckerna om Ulv på eget förlag i Danmark, vilket resulterat i en fantastisk egenutgivarsuccé med tiotusentals sålda böcker. Som påtalas i nästan alla recensioner av Tusenårsriket, är det en modern version av Frans G Bengtssons klassiker från 1941 och var en av inspirationskällorna när Gulløv skrev Tusenårsriket.

Boken är den första av fyra om Ulv Palnatoke, uppföljarna del två och tre är En konungs ätt och Bastarden, som ännu ej hunnit komma på svenska.

Återställ
Hjälp oss bli bättre