Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vräland, foto.

Vräland

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-11-01

Elever hjälper forskare att leta efter invasiva arter

Elever och lärare från Ängås skola har varit på jakt efter främmande arter i havet vid Svanesund. Med på plats fanns marinbiologer och forskare som berättade mer om invasiva arter och visade hur de kan fångas.

I utmaningar för ett hållbart Västra Götaland ingår hållbar användning av vattenmiljöer. I filmen får du höra Björn Källström, marinbiolog och Karin Bergman, lärare, berätta om arbetet om invasiva arter mellan forskare, lärare och elever.

Invasiva arter

Invasiva arter är arter som flyttas till nya områden med hjälp av oss människor och som genom sin effektiva förmåga att föröka sig, riskerar att tränga undan de ursprungliga arterna.

– Genom tidig upptäckt ökar chansen att vi lyckas begränsa deras utbredning. Skoleleverna hjälper oss att hålla utkik efter arterna samtidigt som vi får in data som används i forskningen, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska laboratorium.

Eleverna fick prova på olika insamlingstekniker. Bland annat tittade de efter japanska jätteostron och rapporterade hur många det fanns per kvadratmeter. Fiskar och krabbor fångades också in för att leta efter invasiva arter.

Skolprojektet Främmande arter i Västra Götalands län

Skolprojektet, som sponsras av Länsstyrelsen, startade 2017 och är ett samarbete mellan 8+fjordar, Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, Göteborgs universitet och Chalmers.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre