Familjecentral

Familjecentralen Orust, på Kaprifolvägen 2 B i centrala Henån, är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med yngre barn.

Här träffar du pedagoger, socialtjänstens familjebehandlare, barnmorskor och sköterskor från barnavårdscentralen.

Vi är en hälsofrämjande, tidigt förebyggande och stödjande verksamhet. Hos oss finns barnmorskemottagning, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

Barnmorskemottagningen

Att bli förälder kan vara det största som händer i livet. Hos oss får du vård under och efter graviditeten, samt stöd inför att bli förälder.

Du kan också få råd om vilket preventivmedel som passar just dig samt testa dig för könssjukdomar.

På barnmorskemottagningen tar du även det viktiga cellprovet.

Öppna förskolan

Här kan hela familjen träffa nya vänner, leka, skapa, sjunga, fika och mycket mer. Vi är två pedagoger som du träffar varje dag. Med oss kan du bolla idéer, frågor och funderingar. Det är vi som, tillsammans med er familjer, utformar verksamheten.

Barnavårdcentralen

Barnhälsovårdens uppgift är att tillsammans med dig se till att ditt barn får den hälsovård som behövs för att utvecklas, växa och må bra. Vi finns också här för att ge dig som förälder stöd i din föräldraroll.

Fyrbodals psykologenhet

Med en psykolog på Fyrbodals psykologenhet kan du samtala om föräldraskap och små barns utveckling. De vänder sig till blivande föräldrar eller föräldrar med barn upp till förskoleklass.

Kontakt med regionens psykolog kan förmedlas genom Familjecentralen eller så kan du ta egen kontakt via deras e-tjänst eller telefon.

Familjecentralens familjebehandlare

Vi erbjuder fem råd- och stödsamtal till föräldrar som antingen väntar barn eller har barn upp till 12 år.

Familjebehandlare kan hjälpa dig med frågor och funderingar i din familjesituation eller kring att vara förälder.

Du kan prata med oss om

  • hur du kan hantera konflikter
  • hur du kan få en bättre relation med ditt barn
  • hur du ska få ditt barn att lyssna på dig
  • att ibland tycka det är svårt att vara förälder
  • du som förälder är orolig för ditt barn.

Samtalen är frivilliga och ingen registrering sker. Visar det sig att familjen är i behov av fortsatt stöd kan vi hjälpa till med att söka bistånd i form av familjebehandling.