Orust Fröbibliotek

Henåns bibliotek har ett fröbibliotek. Där kan du låna fröer för odling i din trädgård. Vi behöver också din hjälp med att bygga upp samlingen av frön. Lämna gärna fröer till oss!

Vilda blommor på en äng. En fjäril sitter på en blomma.

Vi tar emot alla sorters fröer från grönsaker, örter, blommor, buskar och träd. Det finns en blankett där du fyller i växtens namn och datum för skörd. Tillsammans bevarar vi den biologiska mångfalden.

Tänk på detta om du lämnar fröer från plantor du odlat själv

Om du odlar flera sorter av samma art för nära varandra kan de bli pollinerade av varandra. Frömjöl kan spridas mellan de olika växterna och då blir fröna hybrider. Det vill säga en korsning mellan olika växter. Frön från hybrider växer inte upp till samma sorts plantor du tog fröna ifrån. Detta gäller till exempel kålväxter, gurka, pumpa och squash. Se därför till att hålla avstånd mellan olika sorter av växter om du vill lämna fröer från dessa. Vi vill inte ha fröer från hybrider.

Läs gärna boken Fröodling av Anders Skarlind med flera. Den kan laddas ner gratis via webbsidan Fröodling. Där hittar du fler tips om hur du bäst tar hand om dina fröer.

Vill du veta mer kontakta Henåns bibliotek.

Hjälpte denna information dig?

Saknar du någon information på denna sida?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som är felaktigt eller saknades.
Formuläret används för att förbättra webbplatsens innehåll. Ditt meddelande skickas till den som är ansvarig över sidan. Om du har en fråga, ring eller mejla Kontaktcenter.


Ange din e-postadress.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan om offentlig handling.