MUMA Muralmålningar på Orust

Muralmålningarna återberättar gömda och glömda bilder och berättelser om kvinnor på Östra Orust.

Projektet MUMA

Vi bär på ett kollektivt minne, en tystad kunskap om vårt arv och vårt förflutna, som är gömd och glömd. Med hjälp av muralmåleri synliggörs och återberättas vår historia och gömda och glömda berättelser om kvinnor på östra Orust får ta utrymme.

Projektet MUMA dokumenterar Bohuslänska kvinnors liv med hjälp av konst. Platsernas betydelse för berättelserna lyfts tillsammans med kvinnornas historia. Konstprojektet har finansierats med stöd från bland annat Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunförbund.

Brattorp

2022 års konstnär heter Frida Stiil Vium, i det offentliga rummet målar hon under namnet ”Projekt NADA”. Hon är född i Ålborg, Danmark 1997 och har målat på många platser runt om i världen.

2022 års kvinna heter Johanna Maria Berntsdotter men kallades i folkmun DULDOMMA. Hon var en ensamstående mor som ev. hade en mindre funktionsvariation och i stället för att bli fattighjon på någon gård valde hon att livnära sig på att tigga runt om på Orust med omnejd.

Platsen är det gamla mejeriet i Brattorp, Johanna Maria dog på det ålderdomshem som låg granne med mejeriet förr.

Tegelvägg med en färgstark målning.

2022 års MUMA-vägg.

Karta över Orust.

Här hittar du 2022 års målning.

Skala

Augusta i Skala var en färgstark kvinna, rapp i tungan, kvicktänkt, slagfärdig och inte heller rädd för att säga vad hon tyckte. Hon var begåvad och kunde uttrycka sig väl i både tal och skrift. Augusta tyckte om kläder och höll sig alltid snygg. Augusta drev sin gård och lyckades väl, trots att det säkerligen inte var så enkelt för en ensam kvinna. Målad av Elina Metso.

Foto på muralmålning som gestaltar Augusta i Skala

Konstnär Elina Metso har gestaltat Augusta i Skala

Ålgårds kvarn

Mjölnerska på Ålgårds kvarn Olga Högström-Josefsson är gestaltad av Camilla Engman. Muralmålningen finns vid Ålgårds kvarn.

Muralmålning av  mjölnerskan Olga Högström-Josefsson, Ålgårds kvarn

Mjölnerska på Ålgårds kvarn Olga Högström-Josefsson är gestaltad av konstnär Camilla Engman.

Ekobyn, Lilla Krosseskär

Lovisa Olausson var bondmora och sjömanshustru samt ägare till två gårdar vid Lilla Krossekärr. S Camilla E Boströms muralmålning av Lovisa Olausson finns vid Utsikten ekoby, Lilla Krossekärr.

Bild på muralmålning av Alfrida Berg, magasinet i Slussen

Alfrida Berg som är gestaltad av konstnären Saadia Hussain finns på Magasinet i Slussen.

Slussens magasin

Alfrida Berg köpte den gamla konservfabriken i Slussen 1938 startade och drev Slussens pensionat fram till 1965. Hennes porträtt är gestaltat på magasinet i Slussen av konstnären Saadia Hussain.

Muralmålning som föreställer Alfrida Berg, Magasinet i Slussen

Alfrida Berg som är gestaltad av konstnären Saadia Hussain finns på Magasinet i Slussen.

Assmunderö

Brännvinsfrua Maria Bohlin, Assmunderö är sorgligt nog nedbrunnen, men har uppstått i form av en stor vepa på platsen där Maria Bohlin föddes, i Kyrkebyn på en gård nära Torps kyrka. Målad av Elina Metso.

Muralmålning som föreställer brännvinsfrua Maria Bohlin, Assmunderöd

Brännvinsfrua Maria Bohlin, Assmunderö är gestaltad av Elina Metso.

Medstugan

Kristina i Medstugan är gestaltad på gården Medstugan laduvägg av konstnär Amara Por Dios. Kristina Johansdotter var en vanlig bondkvinna som fick gå till tings för att få ha kvar sin gård.

Muralmålning som föreställer Kristina i Medstugan

Konstnär Amara Por Dios har gestaltat Kristina i Medstugan.

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Hjälpte denna information dig?

Saknar du någon information på denna sida?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som är felaktigt eller saknades.
Formuläret används för att förbättra webbplatsens innehåll. Ditt meddelande skickas till den som är ansvarig över sidan. Om du har en fråga, ring eller mejla Kontaktcenter.


Ange din e-postadress.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan om offentlig handling.